Dodrží premiér v demisi slovo? Česku stále chybí zákon o nominacích do státních firem

4. 05. 2018 15:48:59
Věčné debaty o průhledném obsazování desítek pozic ve státních a polostátních firmách se neblíží ke konci. Co hůř, hrozí, že jednobarevná vláda v demisi provede kroky, které současný nedokonalý stav pošlou o několik let zpátky.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš práci nominačního výboru ještě jako ministr financí kritizoval a neúspěšně navrhoval změny pravidel nominací. Kromě pomalého postupu jej označoval za formální a netransparentní. Výbor vznikl v roce 2014 a měl zajistit, aby skončilo obsazování desítek pozic ve státních a polostátních firmách bývalými politiky či spřízněnými osobami. Už tehdy Rekonstrukce státu považovala výbor za přechodné období mezi přijetím kvalitního nominačního zákona a kritizovala jeho personální složení, v němž chyběly nezávislé osobnosti.

Ministerstvo financí vloni předložilo návrh nominačního zákona, ale tehdejší Sobotkova vláda ho zamítla. Poslanec Radek Vondráček z hnutí ANO také prosazoval přijetí zákona vloni i letos jako poslanecký návrh. Je rok 2018 a vládu sestavuje Andrej Babiš, který stál za původním návrhem nominačního zákona. Premiér v demisi ovšem ani teď nezařadil nutnost konečně přijmout funkční nominační zákon do programového prohlášení vlády. Současní ministři budou zřejmě pracovat otevřeněji sami od sebe a nepotřebují žádné pojistky demokracie.

Přitom sám Andrej Babiš jako premiér v demisi prohlásil, že nemá problém s výzvou Mantinely demokracie, jejichž součástí je v bodě č. 6, že „Vláda zajišťuje nezávislost, odbornost i potřebnou finanční a personální kapacitu Výboru pro personální nominace, který posuzuje obsazování orgánů podniků vlastněných státem.“

Nominační výbor obsadili kandidáti vybraní hnutím ANO

Vláda bez důvěry přitom rychle vyměnila současné členy výboru, které nominovalo ČSSD a KDU-ČSL, za svoje lidi. Pavla Dvořáka nahradil Radek Augustin, tedy šéfa Úřadu bývalé vlády vystřídal šéf Úřadu nové vlády v demisi. Současně Lenku Jirsa Pavlátkovou vystřídal Petr Jan Kalaš. Dřívější nominantka ANO Yvona Charouzdová ve funkci zůstává.

Petr Jan Kalaš byl do výboru nominován místopředsedou vlády Richardem Brabcem. Zkušený člověk na svém místě, dalo by se říci. Až na to, že je ministru Brabcovi přímo zavázán letitou poradenskou smlouvou, která mu za jeho služby na Ministerstvu životního prostředí doposud přinášela statisícové částky ročně.

Za ideální rozhodně nelze považovat ani Babišovo dosazení Radka Augustina, bývalého místopředsedy tehdy ještě SPOZ, donedávna vedoucího analytického odboru na Hradě, v minulosti řídícího Úřad vlády Jiřího Rusnoka. Jako člen SPO například kandidoval loni na podzim do Sněmovny a stále je členem Finančního výboru Olomouckého kraje s hejtmanem za vládní hnutí ANO. Výbor je tak opět plně pod kontrolou vlády a jeho nezávislost a průhlednost učiněných rozhodnutí je přímo podřízena jejím rozhodnutím.

Rozsah personálních změn vlády v demisi vyvolává rozpaky

Rychlé personální změny nadále zůstávají prioritou každé nové vlády, i té v demisi. Babišova vláda již odvolala ředitele některých nemocnic, šéfa agentury CzechInvest nebo ředitele České pošty. Nyní je pod kontrolou i Výbor pro personální nominace. V praxi se tedy moc nezměnilo, naopak se objevily informace o možném zrušení výboru pro zrychlení nominací lidí do jednotlivých podniků. Rekonstrukční snaha o prosazení konce trafik a odborném dosazování dozorčích rad je tak stále aktuální.

Konečné slovo však budou mít zákonodárci. V tomto směru lze jen uvítat návrh nominačního zákona Pirátů, pod který se podepsali zákonodárci z dalších stran (KDU-ČSL, TOP 09, STAN a ČSSD). A samozřejmě uvidíme, jak si povede návrh hnutí ANO. To má ideální příležitost ukázat, jak moc vážně to s transparentními nominacemi myslí.

Tomáš Trenkler - předseda spolku Naši politici a Josef Karlický - vedoucí týmu Rekonstrukce státu

Autor: Josef Karlický | pátek 4.5.2018 15:48 | karma článku: 7.23 | přečteno: 169x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 20.35 | Přečteno: 339 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 549

Právník a vedoucí týmu protikorupční platformy Rekonstrukce státu, největší občanské lobby v Česku. Prosadili jsme pět z devíti zákonů pro větší otevřenost státní správy a zodpovědné vládnutí. Teď hlídáme politiky, aby nepřekračovali Mantinely demokracie. Víc o tomhle všem se dozvíte buďto na www.rekonstrukcestatu.cz anebo mantinelydemokracie.cz.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...