Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Služebníček či nezávislý profesionál? Vláda chce státní službu vrátit do rukou politiků

Už zítra budou senátoři projednávat vládní novelu služebního zákona. Jejím přijetím by služební zákon přišel o svůj původní smysl, politici by totiž získali zpět účinné páky na nejvyšší státní úředníky.

Debaty kolem služebního zákona se s námi táhnou víc než deset let. V souvislosti se vstupem České republiky do EU schválil parlament relativně kvalitní verzi služebního zákona už v roce 2002. Ta ovšem nikdy nevstoupila v účinnost. Situace se pohnula až poté, co Evropská komise pohrozila zastavením evropských dotací. V roce 2014 tedy Parlament přijal novou verzi zákona, která vešla v platnost na začátku roku 2015. Současný služební zákon má ale k ideálnímu stavu daleko. Jedním z jeho hlavních problémů je nedůsledné oddělení politické moci od odborného úřednického aparátu. To se projevuje především na samotném vrcholu státní správy. Místo nezávislého "superúředníka" při Úřadu vlády máme před politiky nechráněného náměstka pro státní službu na ministerstvu vnitra. Zároveň si vládní politici stěžují na zakonzervovanost státní služby, obtížnost jakýchkoli změn a nemožnost získání nových kvalitních lidí. Je tedy spousta legitimních důvodů, proč zákon novelizovat.

Vláda už v únoru předložila novelu, která má reagovat právě na praktické problémy. Návrh ještě poupravila ve Sněmovně a na konci října ho poslanci schválili. Teď však nad ním kroutí hlavou nejeden senátor a nejedna senátorka. Nejdřív pozitiva: Vládní návrh zavádí dílčí zpružnění pravidel, díky kterému by bylo snazší obsadit dlouhodobě neobsazená místa, na která se opakovaně bezvýsledně vypisují výběrová řízení. A teď negativa: Novela bohužel obsahuje i velmi problematické změny, které dávají politikům nové možnosti, jak zasahovat do nezávislosti státní správy. Vládní novela tak stav státní správy částečně vrací do doby, kdy mohli být státní úředníci odvolávání z politických důvodů.

Státní tajemníci - aneb pokus vztyčit hradby mezi politikou a profesionální správou

Hlavním rizikem vládní novely je rozšíření důvodů, pro které je možné odvolat klíčové státní zaměstnance, kteří stojí na vrcholu hierarchie státní služby v rámci ministerstev – státní tajemníky. Nově je bude možné odvolat, pokud se například:„dopustí se zaviněného jednání, jímž naruší důstojnost své funkce nebo ohrozí důvěru v jeho nestranné, odborné a spravedlivé rozhodování“. Navíc to bude vláda, kdo bude rozhodovat o tom, jestli k tomuto vágně definovanému jednání došlo a jestli je na místě odvolání.

Ohrožení nezávislosti státních tajemníků tak znamená i ohrožení nezávislosti celé státní správy. Právě státní tajemníci totiž mají být na ministerstvech hradbou mezi politickou a odbornou sférou. Toho má být docíleno dvoukolejností vztahů nadřízenosti a podřízenosti na ministerstvech. Zatímco o tom, co se bude na ministerstvu dělat, rozhodují ministři, o tom, kdo to bude dělat, rozhodují státní tajemníci. Politický tlak na státní tajemníky tedy může ovlivnit personální rozhodnutí v rámci státní služby, což je přesně to, čemu měl původní služební zákon zabránit.

Za pozměňovacím návrhem, který rozšířil důvody pro odvolání státních tajemníků stojí mimo jiné špatná zkušenost ministra zdravotnictví s příslušným státním tajemníkem. Ačkoliv se údajně chová zcela nevhodně a v některých případech i protizákonně, pro průtahy v kárném řízení se ho stále nepodařilo odvolat. Pokud jsou ale problémy v nedostatečně rychlosti a efektivnosti kárného řízení, bylo na místě v novele řešit nedostatky kárného řízení. Řešit problém s činností jednoho státního tajemníka umožněním politických zásahů vůči všem nejvyšším státním úředníkům je jako jít s kanónem na komára.

Státní úředníky budou nově hodnotit přímo ministři

Další vážné riziko nepřípustného vměšování politické moci do státní správy přináší změny ve služebním hodnocení. V současnosti jsou státní úředníci hodnoceni svými nadřízenými v pravidelných, zpravidla ročních, intervalech. Když jejich výkon není dobrý, mohou přijít o část platu a v nejzávažnějších případech i o místo ve státní službě. V současnosti služební hodnocení provádí s výjimkou nejvýše postaveného úředníka – náměstka pro státní službu – nadřízení státní úředníci. Podle vládní novely by ale nově měli služební hodnocení nejvyšších státních úředníků provádět politici, konkrétně příslušní ministři. Pokud jim vystaví nejhorší nebo nově i druhé nejhorší služební hodnocení, musí být bez dalšího z vedení úřadu odvoláni.

Postavení nejvyšších státních úředníků dále zhoršuje zavedení nového systému námitek proti výsledku služebního hodnocení. V současnosti mohou státní úředníci podat proti nesprávnému služebnímu hodnocení stížnost. Vládní novela ale možnosti podání žádosti ruší a nově zavádí jako jediný opravný prostředek námitky. Ty ale nebudou moci (na rozdíl od stížnosti) podat nejvýše postavení státní úředníci. Přijdou tak o možnost obrany proti nesprávnému služebnímu hodnocení, které by navíc v některých případech prováděli politici.

Jak se k věci staví Senát?

Celkový postoj Senátu k novele služebního zákona už nastínily schůze Ústavně právního výboru a Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Na obou výborech převládala vůči vládní novele silná kritika, každý se ale vydal jinou cestou z hlediska politické strategie. Zatímco Ústavně-právní výbor Senátu navrhl novelu služebního zákona zamítnout, Výbor pro územní rozvoj doporučil Senátu vrácení novely Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy, které řeší právě výše popsané hrozby.

Závěry výborů přesně ilustrují dilema, které před senátory stojí: Zamítnout návrh a nechat se přehlasovat Sněmovnou či schválit se změnami a dosáhnout aspoň odstranění největších hrozeb? Z jasné podpory návrhu ve Sněmovně totiž plyne, že je prakticky nereálné, aby Sněmovna zamítnutí ze Senátu akceptovala. Vzhledem k tomu lze jedině přivítat, pokud Senát návrh pragmaticky schválí, ale se změnami, které zabrání hrozícímu otevření přílišného prostoru pro politizaci státní služby. Vláda tak dostane šanci k prosazení užitečných změn, aniž by zároveň popřela smysl celého zákona.

Josef Karlický, vedoucí Rekonstrukce státu a Věnek Bonuš, právní analytik Rekonstrukce státu

Autor: Josef Karlický | úterý 18.12.2018 19:38 | karma článku: 8,73 | přečteno: 378x
  • Další články autora

Josef Karlický

Boj proti korupci u ledu? Příprava nových zákonů nabrala zpoždění

Protikorupční vláda v boji s korupcí zaspala. Klíčové zákony připravila s velkým zpožděním. Poslanci teď bojují o to, aby do voleb stihli přijmout alespoň některé z nich. Máme naději na transparentnější soudy a další změny?

17.12.2020 v 16:06 | Karma: 6,98 | Přečteno: 212x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Řízení státu za časů pandemie. Právní stát není jen do dobrého počasí

Vláda nemá jasno v právním základu opatření, jimiž omezuje lidská práva. Za krizového stavu několikrát překročila své pravomoce. Neboť svá rozhodnutí zdůvodňuje jen povrchně, její postup budí obavy o osud právního státu.

20.5.2020 v 12:38 | Karma: 15,46 | Přečteno: 424x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Prodloužili nouzový stav. Začnou hledat i dlouhodobý právní rámec pro boj s koronavirem?

Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu do 17. května. A co bude potom? Virus pravděpodobně nezmizí. Rekonstrukce státu proto doporučuje, ať si vláda již nyní nachystá vhodnější právní rámec pro dlouhodobý “život s virem”.

29.4.2020 v 7:52 | Karma: 13,53 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Budeme mít lepší kontrolu státních firem a méně byrokracie pro obce?

Pod nezávislou kontrolou je dnes jenom polovina veřejných peněz. Nejvyšší kontrolní úřad vidí pouze na státní hospodaření, ovšem na státní firmy, kraje, statutární města a jejich podniky už nedohlédne. Změna je přitom na dosah.

19.2.2020 v 14:46 | Karma: 5,28 | Přečteno: 169x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

V čím zájmu? Nový zákon zprůhlední lobbování, zatím má však velké mezery

Poslancům putuje na stůl zákon o lobbování. Opatření, které může veřejnosti zprůhlednit soupeřící zájmy, které se promítají do politických rozhodnutí, má ale zatím řadu nedostatků.

21.11.2019 v 9:47 | Karma: 5,80 | Přečteno: 133x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  13:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 549x
Právník a vedoucí týmu protikorupční platformy Rekonstrukce státu, největší občanské lobby v Česku. Prosadili jsme pět z devíti zákonů pro větší otevřenost státní správy a zodpovědné vládnutí. Teď hlídáme politiky, aby nepřekračovali Mantinely demokracie. Víc o tomhle všem se dozvíte buďto na www.rekonstrukcestatu.cz anebo mantinelydemokracie.cz.

Seznam rubrik