Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Registr smluv: Pandořina skříňka výjimek se otevřela

Poslanci mohou už brzy zrušit neoprávněné výjimky z registru smluv pro státní akciové společnosti jako je ČEZ nebo České dráhy. Současně by však měli odolat pokušení vymýšlet nové kreativní výjimky. 

Poslanci budou možná již tento pátek hlasovat o pirátském návrhu, který chce zrušit plošné výjimky z registru smluv. V registru musí své smlouvy zveřejňovat všechny státní instituce a státní firmy - s výjimkou těch, které obchodují své cenné papíry na burze. Proto v registru vůbec nenajdeme významné státní firmy s mnohamiliardovým hospodařením jako ČEZ, ČEPS a České dráhy. Tito giganti tak paradoxně nepodléhají veřejné kontrole, zatímco výrazně menší státní firmy a úřady své smlouvy zveřejňovat musí.

Registr musí být bez výjimek

Politici zavedení výjimek kdysi obhajovali tím, že zveřejňování smluv může poškodit státní firmy v konkurenčním boji. Zákon však nenutí podniky zveřejnit nic, co by narušilo jejich obchodní tajemství. Navíc státní firma, která není veřejným zadavatelem, nemusí vůbec zveřejňovat běžné obchodní smlouvy.  Takovou firmou je třeba i pivovar Budějovický Budvar. A jak si vede po dvou letech zveřejňování? Navzdory chmurným předpovědím prosperuje. Neexistuje proto žádný důvod, proč by v tomto režimu nemohly své smlouvy zveřejňovat také ČEZ, ČEPS či ČD, jak navrhuje poslanec Adam Kalous z hnutí ANO.

Rekonstrukce státu od počátku prosazuje, aby v registru smluv byly všechny smlouvy veřejných institucí, samospráv a státních podniků. Bez výjimek. Poslanci teď stojí před možností, jak současný stav napravit. Současně by však měli odolat pokušení vložit do zákona nové výjimky. Zatím poslanci předložili šokující množství více či méně kreativních návrhů, které zavádí nové výjimky. Většina těchto návrhů se přitom zaklíná bezpečností.

Bezpečnost nade vše! I nad zdravý rozum

V kurzu jsou aktuálně výjimky, které se zaštiťují ochranou bezpečnostních a strategických zájmů České republiky. Žádná z navrhovaných výjimek pro bezpečnost není podložena analýzou současného stavu. Nejrozsáhlejší výjimku zaklínající se “bezpečností ČR” předložil poslanec Radovan Vích z SPD. Návrh si přeje chránit utajované informace, které již chráněny zákonem jsou.

Současně navrhl, aby skupina vojenských podniků, které zřizuje ministerstvo obrany, nemusela zveřejňovat vůbec nic. Zvláště si vojenské podniky posteskly, že bezpečností a jiné výjimky je těžké aplikovat (toto tvrzení však ostře kontrastuje se začerněnými smlouvami, které “zveřejňují”), a proto je prý ve veřejném zájmu vyjmout je z registru úplně. Důvod pro výjimku se najde vždy. Po vojenských podnicích, pokud budou plošně vyňaty, tak mohou přijít další státní podniky a registr smluv se stane prázdnou schránkou.

Útok na neziskový sektor

Jiní poslanci zase skrze povinnost zveřejňovat smlouvy útočí na nevládní organizace, ovšem trefují se hlavně do spolků a sportovních klubů. Poslanec Leo Luzar z KSČM navrhuje, aby smlouvy musely zveřejňovat všechny “nestátní neziskové organizace”, které v průběhu roku hospodaří s veřejnými prostředky nad 2 miliony korun. Zní to logicky, ale v praxi to fungovat nemůže.

Představme si modelovou situaci: Sbor dobrovolných hasičů dostane v září od kraje mimořádnou dotaci 2 miliony a 100 tisíc korun na opravu hasičské zbrojnice. Stává se tak povinným subjektem, a měl by tedy zveřejnit nejen tuto smlouvu, ale veškeré své smlouvy nad 50 tisíc korun za celý rok - tedy od ledna do září. Jenže o tom ví až v září - a pokud není smlouva do registru vložena do 3 měsíců od svého uzavření, je automaticky neplatná. Dobrovolní hasiči by tak museli vše zveřejňovat preventivně po celý rok, neboť můžou jen těžko předvídat, jestli se jim ke konci roku přeci jen nepodaří získat větší dotaci. Tento návrh tedy očividně vytváří zbytečnou právní nejistotu.

Ústavní soud: registr smluv je rozumný nástroj veřejné kontroly

Ústavní soud letos 22. ledna rozhodl, že zákon o registru smluv není protiústavní. Ve svém nálezu navíc dovodil, že zveřejňování smluv je legitimní a ve veřejném zájmu - a to platí stejnou měrou i pro státní podniky. „Zákon o registru smluv posiluje jedno z nejvýznamnějších moderních politických práv, jehož smyslem je umožnit veřejnosti efektivní kontrolu veřejné moci. Zároveň je zákonodárcem zvolené řešení podle názoru ÚS rozumným prostředkem, jak takového cíle dosáhnout,“ konstatoval soudce zpravodaj Jan Musil.

Doufejme tedy, že poslanci pečlivě prostudují, jak vlastně zákon o registru smluv funguje. Došli by pak totiž k tomu, že zákon už obsahuje všechny důležité pojistky proti jeho zneužití. Státní instituce už teď nemusí zveřejnit nic, co by mohlo ohrozit bezpečnostní zájmy České republiky. Smlouvy o dotacích neziskovým subjektům už teď zveřejňují ti, kteří je poskytují. Ovšem jeden velký dluh veřejnosti tu zůstává: do registru nemusí zatím vkládat své smlouvy největší podniky se státní účastí. A to by se mělo změnit.Všichni, kdo podnikají s veřejnými prostředky, zkrátka musí skládat veřejnosti účty a být připraveni na veřejnou kontrolu.

Jakub Černý a Josef Karlický, Rekonstrukce státu

Autor: Josef Karlický | pondělí 4.3.2019 8:34 | karma článku: 7,75 | přečteno: 300x
  • Další články autora

Josef Karlický

Boj proti korupci u ledu? Příprava nových zákonů nabrala zpoždění

Protikorupční vláda v boji s korupcí zaspala. Klíčové zákony připravila s velkým zpožděním. Poslanci teď bojují o to, aby do voleb stihli přijmout alespoň některé z nich. Máme naději na transparentnější soudy a další změny?

17.12.2020 v 16:06 | Karma: 6,98 | Přečteno: 212x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Řízení státu za časů pandemie. Právní stát není jen do dobrého počasí

Vláda nemá jasno v právním základu opatření, jimiž omezuje lidská práva. Za krizového stavu několikrát překročila své pravomoce. Neboť svá rozhodnutí zdůvodňuje jen povrchně, její postup budí obavy o osud právního státu.

20.5.2020 v 12:38 | Karma: 15,46 | Přečteno: 424x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Prodloužili nouzový stav. Začnou hledat i dlouhodobý právní rámec pro boj s koronavirem?

Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu do 17. května. A co bude potom? Virus pravděpodobně nezmizí. Rekonstrukce státu proto doporučuje, ať si vláda již nyní nachystá vhodnější právní rámec pro dlouhodobý “život s virem”.

29.4.2020 v 7:52 | Karma: 13,53 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Budeme mít lepší kontrolu státních firem a méně byrokracie pro obce?

Pod nezávislou kontrolou je dnes jenom polovina veřejných peněz. Nejvyšší kontrolní úřad vidí pouze na státní hospodaření, ovšem na státní firmy, kraje, statutární města a jejich podniky už nedohlédne. Změna je přitom na dosah.

19.2.2020 v 14:46 | Karma: 5,28 | Přečteno: 169x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

V čím zájmu? Nový zákon zprůhlední lobbování, zatím má však velké mezery

Poslancům putuje na stůl zákon o lobbování. Opatření, které může veřejnosti zprůhlednit soupeřící zájmy, které se promítají do politických rozhodnutí, má ale zatím řadu nedostatků.

21.11.2019 v 9:47 | Karma: 5,80 | Přečteno: 133x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 549x
Právník a vedoucí týmu protikorupční platformy Rekonstrukce státu, největší občanské lobby v Česku. Prosadili jsme pět z devíti zákonů pro větší otevřenost státní správy a zodpovědné vládnutí. Teď hlídáme politiky, aby nepřekračovali Mantinely demokracie. Víc o tomhle všem se dozvíte buďto na www.rekonstrukcestatu.cz anebo mantinelydemokracie.cz.

Seznam rubrik