Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V čím zájmu? Nový zákon zprůhlední lobbování, zatím má však velké mezery

Poslancům putuje na stůl zákon o lobbování. Opatření, které může veřejnosti zprůhlednit soupeřící zájmy, které se promítají do politických rozhodnutí, má ale zatím řadu nedostatků. 

Do Sněmovny míří zákon, který si dává za cíl zprůhlednit lobbování. Špatnou zprávou je, že současná podoba zákona je terčem kritiky prakticky ode všech, kterých by se měla nová legislativa dotknout - tedy lobbovaných politiků i samotných lobbistů. Dobrou zprávou je, že panuje shoda na jeho potřebnosti a politická vůle k jeho přijetí. A v zásadě i na tom, jak je třeba zákon změnit.

Dobrý záměr, špatné provedení

Kritika je do velké míry opodstatněná. Zákon totiž operuje v klíčových pasážích s nejasnými pojmy (jako je např. lobbing ve veřejném zájmu) a ukládá velmi obtížně realizovatelné povinnosti - v tomto budí obavy především povinnost evidence veškeré komunikace včetně e-mailů, a to navíc ve shodné podobě od lobbistů i lobbovaných. Navzdory deklaracím předkladatele, že lobbing je důležitá a legitimní součást demokratických procesů ve vyspělých zemích, je návrh koncipován spíše represivně vůči všem účastníkům lobbingu. To je dáno absencí jakýchkoliv benefitů pro ty, kteří budou lobbing provádět podle zákona, a zejména pak implicitním nesystémovým dělením na lobbing “dobrý” (bez regulace a dohledu veřejnosti) a “špatný” (regulovaný a pod dohledem veřejnosti). Je pravděpodobné, že za těchto okolností by se k oficiálnímu lobbingu asi jen málokdo chtěl hlásit. Zákon se tedy nachází v situaci, kdy se prakticky všichni politici i dotčené subjekty shodují na potřebě jej přijmout a jedním dechem jmenují celou řadu zásadních změn, které je třeba učinit, aby mu mohli dát zelenou.

Lobbing není sprosté slovo

Potenciál zákona je rozhodně zajímavý v mnoha ohledech. Už jen proces jeho přijímání a vysvětlení jeho důvodů by mohly vést ke změně vnímání lobbingu jako podezřelé aktivity často spojované či dokonce zaměňované s korupčními praktikami. Lobbing je bezesporu standardní a nezbytný tok informací od různých zainteresovaných skupin (hasiči, těžaři, učitelé, rodiče apod.) ve společnosti k těm, kteří rozhodují, a naopak. V současnosti je především potřeba dát tomuto potřebnému procesu pravidla a zajistit jeho transparentnost tak, aby bylo zřejmé, kdo se snaží prosazovat své zájmy a kdo v tomto u politiků uspěl. Pak už je na politicích, aby vysvětlovali svým voličům, proč upřednostnili např. zájem těžařů nad zájmem občanů v blízkosti těžby. Podle některých zahraničních výzkumů by takový zákon, který zprůhlední proces tvorby politických rozhodnutí, mohl být i potřebnou vzpruhou pro důvěru veřejnosti v politický systém a jeho instituce. 

V čím zájmu?

Při dobře provedené úpravě lobbingu zákonem se totiž veřejnosti může odhalit skutečnost, že politická rozhodnutí (zákony, strategie, kroky vlády a ministerstev atd.) jsou především výsledkem soupeření různých legitimních a často velmi protichůdných zájmů. Toto odhalení doposud skrytě soupeřících zájmů pak může veřejnosti konečně nabídnout přesnější odpověď na otázku cui bono? (v čím zájmu?). Navíc i samotní politici získají větší přehled o lobbistech a jimi prosazovaných zájmech, což může pomoci zvýšit kvalitu jejich rozhodnutí. 

Schválit, nejdřív však opravit 

K tomu, aby byla veřejnost o prosazovaných zájmech informována a mohla na ně dohlížet, vede ještě dlouhá cesta. Nicméně předložením zákona o lobbování byl pro transparentnost politických procesů učiněn zásadní krok. Nyní je potřeba opravit zásadní praktické nedostatky, aby zákon mohl fungovat. Zřejmě je nutné zrušit výjimku pro lobbing ve veřejném zájmu, která nabourává logiku celého zákona, jelikož i o tomto prosazování zájmů by měla být veřejnost informována. Bude také třeba zpřesnit některé pojmy, aby zavádění zákona do praxe nepoznamenaly nevyhnutelné soudní spory o jejich výklad. V neposlední řadě bude muset dojít k zmírnění povinností evidence lobbingu, aby lobbisté i lobbovaní nebyli zahlceni nesplnitelnými byrokratickými požadavky, ale jen povinnostmi nezbytnými pro naplnění účelu zákona. Pro zvýšení motivace se zákonem řídit by pak bezesporu bylo vhodné doplnit také určité praktické benefity pro lobbisty, kteří se registrují podle zákona (např. právo oficiálních připomínek k legislativě apod.). V opačném případě o to víc hrozí, že budou někteří lobbisté zákon nejrůznějšími způsoby obcházet.

Rekonstrukce státu zformulovala Teze ke změnám návrhu, které vychází s konzultaci s většinou zainteresovaných aktérů, a to za účelem nalezení efektivního řešení regulace lobbingu v České republice. 

Jakub Černý a Josef Karlický, Rekonstrukce státu  

Autor: Josef Karlický | čtvrtek 21.11.2019 9:47 | karma článku: 5,80 | přečteno: 133x
  • Další články autora

Josef Karlický

Boj proti korupci u ledu? Příprava nových zákonů nabrala zpoždění

Protikorupční vláda v boji s korupcí zaspala. Klíčové zákony připravila s velkým zpožděním. Poslanci teď bojují o to, aby do voleb stihli přijmout alespoň některé z nich. Máme naději na transparentnější soudy a další změny?

17.12.2020 v 16:06 | Karma: 6,98 | Přečteno: 212x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Řízení státu za časů pandemie. Právní stát není jen do dobrého počasí

Vláda nemá jasno v právním základu opatření, jimiž omezuje lidská práva. Za krizového stavu několikrát překročila své pravomoce. Neboť svá rozhodnutí zdůvodňuje jen povrchně, její postup budí obavy o osud právního státu.

20.5.2020 v 12:38 | Karma: 15,46 | Přečteno: 424x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Prodloužili nouzový stav. Začnou hledat i dlouhodobý právní rámec pro boj s koronavirem?

Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu do 17. května. A co bude potom? Virus pravděpodobně nezmizí. Rekonstrukce státu proto doporučuje, ať si vláda již nyní nachystá vhodnější právní rámec pro dlouhodobý “život s virem”.

29.4.2020 v 7:52 | Karma: 13,53 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Budeme mít lepší kontrolu státních firem a méně byrokracie pro obce?

Pod nezávislou kontrolou je dnes jenom polovina veřejných peněz. Nejvyšší kontrolní úřad vidí pouze na státní hospodaření, ovšem na státní firmy, kraje, statutární města a jejich podniky už nedohlédne. Změna je přitom na dosah.

19.2.2020 v 14:46 | Karma: 5,28 | Přečteno: 169x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Prokletí zákona o státním zastupitelství. Měla by se vláda konečně poučit?

Vláda pro posílení nezávislosti justice stále nic neudělala. Připravuje vládní novelu zákona o státním zastupitelství - platnou až za dva a půl roku. Nebo taky vůbec. Snahy osmi ministrů o vládní návrh doposud vždy ztroskotaly.

20.6.2019 v 13:52 | Karma: 7,06 | Přečteno: 302x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 549x
Právník a vedoucí týmu protikorupční platformy Rekonstrukce státu, největší občanské lobby v Česku. Prosadili jsme pět z devíti zákonů pro větší otevřenost státní správy a zodpovědné vládnutí. Teď hlídáme politiky, aby nepřekračovali Mantinely demokracie. Víc o tomhle všem se dozvíte buďto na www.rekonstrukcestatu.cz anebo mantinelydemokracie.cz.

Seznam rubrik