Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budeme mít lepší kontrolu státních firem a méně byrokracie pro obce?

Pod nezávislou kontrolou je dnes jenom polovina veřejných peněz. Nejvyšší kontrolní úřad vidí pouze na státní hospodaření, ovšem na státní firmy, kraje, statutární města a jejich podniky už nedohlédne. Změna je přitom na dosah.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) aktuálně kontroluje hospodaření státních institucí v souhrnné hodnotě 1,2 bilionu korun. Pokud by došlo k rozšíření jeho působnosti, mohl by vidět na další bilion a půl z veřejných peněz. O novele zákona umožňující, aby kontroloři nahlédli i na rozpočty státních firem či samospráv, však politici bez výsledku mluví více než 10 let. Snahy umožnit NKÚ kompletní kontrolu všech veřejných peněz už roky brzdí samosprávy s odkazem na přebujelost současných kontrol.

Proto jsme se v Rekonstrukci státu rozhodli hledat řešení, které by pomohlo kontroly lépe koordinovat, a ulevit tak hlavně malým obcím i podnikatelům. Klíčovou roli v řešení kontrolní zátěže by měl mít právě NKÚ.

Jakkoliv má za sebou novela zákona o NKÚ již 2. čtení ve Sněmovně, ještě není jisté, zda si opravdu NKÚ coby jediný nezávislý auditní orgán státu posvítí i na státní firmy či městské akciovky. Ke změně je potřeba upravit ústavu - a tedy souhlas Sněmovny i Senátu. Zejména ze Senátu dlouhodobě zaznívaly připomínky, že v současné době není možné poslat na obce další kontroly. Pokus o rozšíření působnosti NKÚ naposledy narazil v květnu 2016 v Senátu, kdy jen těsně, o čtyři hlasy, neprošlo přijetí ústavní novely. 

NKÚ nezná plošné kontroly

K rozšíření působnosti NKÚ je třeba říct dvě věci. Zaprvé: Kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu rozhodně nezatíží malé a středně velké obce. Podle aktuálního návrhu by se měly týkat pouze krajů, hlavního města Prahy, a 27 statutárních měst. Povaha samotných kontrol NKÚ je však taková, že dokonce ani tam nebudou zřejmě pravidelnými návštěvníky. 

Kontrola NKÚ nikdy neprobíhá plošně, ale pouze výběrově, a drtivou většinu obcí by proto neměla zatížit. V letech 2015 až 2017 NKÚ provedl kontrolu 21 obcí a 17 krajů v souladu se svou pravomocí kontrolovat nakládání s dotacemi. S novými pravomocemi se očekává rozšíření množství kontrol přibližně o 4 %, tedy o 7 kontrol ročně. Lze tak říci, že NKÚ působí především preventivně. Vždyť kontrola i 30 obcí by znamenala kontrolu asi 0,14 % samospráv v ČR. Tyto největší do úvahy připadající samosprávy však spravují třetinu finančních prostředků všech obcí. 

Starosty by kontroly NKÚ tedy neměly děsit, neboť NKÚ coby nezávislý arbitr je potenciálně jejich největším spojencem vůči státu, jenž obce úkoluje a přiděluje jim finance. To potvrzuje příklad Rakouska či Slovenska, kde je NKÚ pro obce ceněným partnerem. Kdyby český NKÚ mohl, pravděpodobně by totiž podobně jako slovenští kontroloři konstatoval, že stát obcím dluží miliardy na vykonávání jejich úkolů či že v tomto směru vyžaduje municipální struktura reformu. Přesně na tom se na podzim 2019 shodli předseda Združenie miest a obcí Slovenska a Najvyššího kontrolného úradu. 

Obce si zaslouží koordinaci kontrol

Za druhé: Obce však mají pravdu, že v současnosti je kontroly různých státních orgánů někdy zatěžují více, než je únosné z hlediska dalších úkolů, které od nich očekáváme. Podle vyjádření zástupců obcí stráví někteří starostové administrativou spojenou s kontrolami i více než 300 hodin ročně. Je pochopitelné, že tento čas by zastupitelé raději věnovali konkrétní práci pro obec. Hlavní problém tkví v tom, že neexistuje přehled o tom, kam jednotlivé státní kontrolní orgány posílají své kontroly. Protikorupční platforma Rekonstrukce státu proto vloni přišla s návrhem, jak lépe koordinovat práci kontrolních orgánů. Pomoci by měl mimo jiné nový informační systém a pravidelné vyhodnocování efektivity systému kontrol, které bude provádět NKÚ. 

Aktuálně už sice existuje takzvaný Modul koordinace plánování Ministerstva financí, v něm se ovšem nenacházejí zdaleka všechny kontrolní orgány, a proto k ucelenému přehledu nestačí. Měla by proto vzniknout nová evidence, kam budou všechny kontrolní orgány zanášet své plány na kontroly i již provedené kontroly. Všichni kontroloři by také měli povinnost nahlédnout do systému předtím, než zahájí další kontrolu. Systém sám jim bude hlásit, kdy je obec již významně zatížena kontrolami. To bude signál pro kontrolory, ať se, pokud je to možné, tentokrát vydají jinam. Pokud toto varování neuposlechnou, budou to muset starostovi dané obce zdůvodnit.

Pomocná ruka NKÚ

A teď to podstatné: Kde leží ona hranice takzvané „významné kontrolní zátěže”? V Kontrolním řádu má být nově definováno, že dvě současně probíhající a nekoordinované kontroly jsou významnou kontrolní zátěží, stejně jako druhá kontrola téže věci v jednom kalendářním roce. Na obce bez přenesené působnosti se pak vztahuje i třetí indikátor významné kontrolní zátěže, kterým je více než třetí kontrola probíhající v témže roce. Právě tak by mělo být zajištěno, že obce nebudou zahlceny kontrolami.

Navržený systém díky tomu umí zabránit nezáměrnému střetu dvou kontrol s takřka identickým zadáním na jednom místě. Obecně by měl vést kontrolní orgány také k tomu, aby lépe zvažovaly dopady na celkovou kontrolní zátěž obcí. Spravovat a dohlížet na funkčnost systému by mohl přirozeně právě NKÚ - který je v nezávislé pozici i vůči ostatním kontrolním orgánům státu. V přiměřené míře by NKÚ v budoucnu mohl umožnit nahlížet do evidence kontrol i veřejnosti.

Návrh řešení, které by obcím ulevilo od nadbytečných kontrol, předložili poslanci Martin Kupka (ODS), Marek Benda (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL) a Vít Rakušan (STAN) jako pozměňovací návrh k novele zákona o NKÚ. Novela zákona aktuálně leží ve 3. čtení ve Sněmovně. Příslušnou změnu Ústavy už poslanci schválili a poslali do Senátu. Pokud oba návrhy najdou podporu, je na dosah řešení, které by sfouklo hned dva problémy jednou novelou. Lepší kontrolu hospodaření státních firem, ale také méně byrokracie pro obce.

Jakub Černý, analytik Rekonstrukce státu a Josef Karlický, vedoucí týmu Rekonstrukce státu

Autor: Josef Karlický | středa 19.2.2020 14:46 | karma článku: 5,28 | přečteno: 169x
  • Další články autora

Josef Karlický

Boj proti korupci u ledu? Příprava nových zákonů nabrala zpoždění

Protikorupční vláda v boji s korupcí zaspala. Klíčové zákony připravila s velkým zpožděním. Poslanci teď bojují o to, aby do voleb stihli přijmout alespoň některé z nich. Máme naději na transparentnější soudy a další změny?

17.12.2020 v 16:06 | Karma: 6,98 | Přečteno: 212x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Řízení státu za časů pandemie. Právní stát není jen do dobrého počasí

Vláda nemá jasno v právním základu opatření, jimiž omezuje lidská práva. Za krizového stavu několikrát překročila své pravomoce. Neboť svá rozhodnutí zdůvodňuje jen povrchně, její postup budí obavy o osud právního státu.

20.5.2020 v 12:38 | Karma: 15,46 | Přečteno: 424x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Prodloužili nouzový stav. Začnou hledat i dlouhodobý právní rámec pro boj s koronavirem?

Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu do 17. května. A co bude potom? Virus pravděpodobně nezmizí. Rekonstrukce státu proto doporučuje, ať si vláda již nyní nachystá vhodnější právní rámec pro dlouhodobý “život s virem”.

29.4.2020 v 7:52 | Karma: 13,53 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

V čím zájmu? Nový zákon zprůhlední lobbování, zatím má však velké mezery

Poslancům putuje na stůl zákon o lobbování. Opatření, které může veřejnosti zprůhlednit soupeřící zájmy, které se promítají do politických rozhodnutí, má ale zatím řadu nedostatků.

21.11.2019 v 9:47 | Karma: 5,80 | Přečteno: 133x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Prokletí zákona o státním zastupitelství. Měla by se vláda konečně poučit?

Vláda pro posílení nezávislosti justice stále nic neudělala. Připravuje vládní novelu zákona o státním zastupitelství - platnou až za dva a půl roku. Nebo taky vůbec. Snahy osmi ministrů o vládní návrh doposud vždy ztroskotaly.

20.6.2019 v 13:52 | Karma: 7,06 | Přečteno: 302x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Křičte a chovejte se jako racek. Chlapec vyhrál soutěž v imitaci vřískotu mořských ptáků

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 549x
Právník a vedoucí týmu protikorupční platformy Rekonstrukce státu, největší občanské lobby v Česku. Prosadili jsme pět z devíti zákonů pro větší otevřenost státní správy a zodpovědné vládnutí. Teď hlídáme politiky, aby nepřekračovali Mantinely demokracie. Víc o tomhle všem se dozvíte buďto na www.rekonstrukcestatu.cz anebo mantinelydemokracie.cz.

Seznam rubrik