Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prodloužili nouzový stav. Začnou hledat i dlouhodobý právní rámec pro boj s koronavirem?

Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu do 17. května. A co bude potom? Virus pravděpodobně nezmizí. Rekonstrukce státu proto doporučuje, ať si vláda již nyní nachystá vhodnější právní rámec pro dlouhodobý “život s virem”.

Epidemie koronaviru SARS-CoV-2 přináší pro českou společnost celou řadu výzev. Vedle přirozených obav lidí o své zdraví často zaznívá i obava z budoucnosti kvůli ekonomickým dopadům některých vládních opatření. Rekonstrukce státu a její garantské organizace od počátku nouzového stavu nabízí pomoc. Například Frank Bold spustil on-line právní podporu pro občany (www.koronavirus-pravo.cz).  Snažíme se však také monitorovat kroky vlády a přicházet s doporučeními, jak posílit odpovědné a transparentní vládnutí v době pandemie. Proto jsme také spustili projekt NEZHASÍNAT!, v němž nabízíme politikům sadu doporučení, jak se popasovat s krizí v mezích zákonů, a rozjet ekonomiku efektivně a transparentně. Naše doporučení byla zmíněna i na včerejším plénu sněmovny, která projednávala návrh vlády na prodloužení nouzového stavu (a nakonec jej schválila do 17. května).

Nouzový stav je jeden z krizových stavů, který předpokládá ústavní zákon o bezpečnosti ČR a umožňuje vládě zejména na základě krizového zákona omezit některá práva a uložit určité povinnosti. Vláda dosud svými opatrˇeni´mi omezila prˇedevsˇi´m svobodu pohybu a pobytu podle cˇl. 14 Listiny, pra´vo podnikat podle cˇl. 26 Listiny a pra´vo shromazˇdˇovaci´ podle cˇl. 19 Listiny. Opatrˇeni´ se take´ dotkla u´stavneˇ zarucˇene´ho pra´va na samospra´vu (cˇl. 101 odst. 4 U´stavy CˇR), pra´va na vzdeˇla´ni´ podle cˇl. 33 Listiny, na´bozˇenske´ svobody podle cˇl. 16 Listiny, pra´va na nedotknutelnost osoby a soukromi´ podle cˇl. 7 odst. 1 Listiny a take´ ochrany prˇed neopra´vneˇny´m zasahova´ni´m do soukrome´ho a rodinne´ho zˇivota podle cˇl. 10 odst. 2 Listiny.

Vláda by měla pečlivě zvážit, která opatření jsou nezbytná

V diskusi o prodloužení nouzového stavu Rekonstrukce státu nikdy netvrdila, že lze nutná krizová opatření pro boj s epidemií realizovatelná za nouzového stavu plně nahradit jinými opatřeními (Městský soud v Praze ostatně potvrdil důvodnosst  doporučení ústavních expertů, která jsme poslali vládě 2. dubna, a v nichž jsme upozornili vládu na problémy právní formy jejího rozhodování).Ve svých doporučeních vládě říkáme, že by měla, právě vzhledem k výše uvedeným podstatným zásahům do základních práv a svobod, pečlivě zvažovat důvodnost svých opatření, dostatečně je odůvodňovat a hledat případné přiměřenější alternativy (např. nařízení pracovní povinnosti studentům je vhodné řešit primárně smluvně, nákupy ochranných prostředků, stejně jako centrální nákupy lze realizovat i mimo nouzový stav).

Na plénu sněmovny vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)reagoval na návrh Rekonstrukce státu, aby sněmovna předložila speciální legislativní úpravu krizového zákona slovy: „Jsem přesvědčen, že v situaci, kdy máme nouzový stav, kdy máme aktuálně probíhající krizi, není úplně moudré spustit nějaké mediální, politické a právnické kutilství a začít předělávat krizový zákon. To je věc, kterou pokládám za velmi nebezpečnou a ne úplně produktivní. Já bych raději stál o to, abychom se drželi právních norem, které máme schváleny, které jsou vyzkoušeny možná jinou pohromou, ale jsou vyzkoušené, a abychom poté, co tu epidemii zvládneme, abychom si tu situaci vyhodnotili a řekli, co je potřeba případně změnit, co je potřeba případně upravit.”

Legislativní kutilství anebo střízlivý dlouhodobý plán?

Není šťastné označiit návrh  Rekonstrukce státu dílčím způsobem upravit krizovou legislativu pro aktuální potřeby řešení epidemie „kutilstvím”  nebo „nebezpečnou věcí”. Sama vláda v poslední době přichází s narychlo připravenými návrhy zákonů ve stavu legislativní nouze, které spolu s poslanci schvaluje ve zkráceném jednání. Přirozeně tak reaguje na potřebu rychlým způsobem zmírňovat dopady protiepidemických opatření a nikdo to nezpochybňuje. Lze plně souhlasit, že je potřeba náležitě aplikovat stávající zákony, zejména krizový zákon a zákon o ochraně veřejného zdraví. Ovšem nouzový stav už trvá více než měsíc a půl a přesto jsme v situaci, kdy má dojít k dalšímu prodloužení nouzového stavu, aniž by vláda svá krizová opatření dostatečně odůvodnila. Vzhledem k tomu je adekvátní požadovat jasnější záruky pro občany, že jejich práva nebudou omezována víc, než je nezbytné. Je proto namístě zvážit, jestli nebude vhodnější vymezit široké pravomoci vlády za nouzového stavu přesně na nutné minimum, např. právě novelou krizového zákona.

Speciální legislativa, která reaguje na akutní potřebu řešit dopady pandemie, není ostatně nic neobvyklého ani v zahraničí - např. v Německu schválili novelu zákona o epidemiích celostátního rozsahu, v samotném Bavorsku přijali zvláštní zákon účinný jen do konce roku 2020. I mnozí ústavní experti upozorňují, že zákonodárce při schvalování krizového zákona počítal spíše s nutností připravit zákonný podklad pro řešení povodní či orkánů, ne však epidemie celostátního rozměru, proto je vhodné dříve nebo později vyhodnotit dostatečnost stávající krizové legislativy. Experti zároveň upozorňují na potřebu neustálé reflexe zásahů do lidských práv a svobod. Návrh Rekonstrukce státu v tomto smyslu představuje pouze střízlivý právní rámec pro dlouhodobý plán, jak se potýkat s pandemií koronaviru bez enormních zásahů do lidských práv. (Ať už bude nouzový stav platit do 17.5., či déle.)

Potřebnost legitimity pro dlouhodobá opatření vlády

Jasnější právní rámec by rozhodně neuškodil i vzhledem k nedostatkům žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu.Prˇi´mo v zˇa´dosti o prodlouzˇeni´ nouzove´ho stavu by meˇla vláda ve smyslu Cˇl. 6 odst. 1 u´stavni´ho za´kona o bezpecˇnosti CˇR jasneˇ a prˇesneˇ vymezit, „ktera´ pra´va stanovena´ ve zvla´sˇtni´m za´koneˇ a v jake´m rozsahu se v souladu s Listinou za´kladni´ch pra´v a svobod omezuji´ a ktere´ povinnosti a v jake´m rozsahu se ukla´daji´“.  Mělo by být zřejmé, která konkrétní protiepidemická opatření chce vláda během prodlouženého nouzového stavu použít, stejně tak by měla vláda uvést konkrétní důvody jejich potřebnosti. Vláda by také měla provést alespoň v základní podobě test proporcionality navrhovaných opatření, aby bylo jasné, že nedochází k excesivnímu a nadbytečnému zásahu do lidských práv. Jen tak bude zajisˇteˇna za´kladni´ kontrola exekutivy ze strany Poslanecke´ sneˇmovny. V tomto ohledu je materiál vlády, s kterým v úterý předstoupila před poslance, nedostatečný.

Ostatně k vyhlášení nouzového stavu se v úterý dílčím způsobem vyjádřil i Ústavní soud: „poskytuje-li právní řád řadu způsobů publikace rozhodnutí o nouzovém stavu prostřednictvím hromadných sdělovacích prostředků, měla by jich vláda využít plně a komplexně tak, aby se o vyhlášení nouzového stavu mohl dozvědět opravdu každý. Oznámení nouzového stavu (jen) na tiskové konferenci vhodným způsobem publikace v případě tak závažného aktu podle Ústavního soudu není” (str. 8 usnesení ÚS sp. zn. Pl. ÚS 8/20). To jistě platí i pro případ prodloužení nouzového stavu.

Experti Rekonstrukce státu chápou, že je třeba účinným způsobem bojovat s nebezpečnou koronavirovou nákazou. Nicméně zřejmě jen málokdo ví o tom, na základě čeho se vláda rozhoduje, proč realizuje určité opatření, a jiné ne. Od 12. března, kdy byl nouzový stav vyhlášen, přitom již uplynula značná doba na to, aby se vláda naučila mnohem pečlivěji vysvětlovat veřejnosti všechny své kroky, kterými zasahuje do lidských práv a svobod.Zvláště v případě prodloužení nouzového stavu na delší dobu, je pro posílení důvěry občanů vhodné, aby vláda dodala legitimitu svým opatřením. Nejen tím, že bude své kroky řádně odůvodňovat, ale také že představí dlouhodobý plán dostatečného právního rámce pro realizaci nutných opatření v boji proti epidemii, která z našich životů pravděpodobně jen tak nezmizí.

Zdá se, že vláda začala uvažovat v dlouhodobějším horizontu a připravovat zemi na potenciální druhou vlnu nákazy, neboť premiér včera prezentoval záměr rychle novelizovat zákon o ochraně veřejného zdraví.  Doufejme, že vláda půjde v novele cestou ústavně konformních citlivých změn a nebude vyprazdňovat obsah nouzového stavu tím, že ministerstvo zdravotnictví získá kompetenci nařizovat plošná opatření, která bez parlamentní kontroly zásadním způsobem zasáhnou do základních práv a svobod.

Josef Karlický, vedoucí týmu Rekonstrukce státu

a Lukáš Kraus, analytik Rekonstrukce státu a Frank Bold

Autor: Josef Karlický | středa 29.4.2020 7:52 | karma článku: 13,53 | přečteno: 561x
  • Další články autora

Josef Karlický

Boj proti korupci u ledu? Příprava nových zákonů nabrala zpoždění

Protikorupční vláda v boji s korupcí zaspala. Klíčové zákony připravila s velkým zpožděním. Poslanci teď bojují o to, aby do voleb stihli přijmout alespoň některé z nich. Máme naději na transparentnější soudy a další změny?

17.12.2020 v 16:06 | Karma: 6,98 | Přečteno: 212x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Řízení státu za časů pandemie. Právní stát není jen do dobrého počasí

Vláda nemá jasno v právním základu opatření, jimiž omezuje lidská práva. Za krizového stavu několikrát překročila své pravomoce. Neboť svá rozhodnutí zdůvodňuje jen povrchně, její postup budí obavy o osud právního státu.

20.5.2020 v 12:38 | Karma: 15,46 | Přečteno: 424x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Budeme mít lepší kontrolu státních firem a méně byrokracie pro obce?

Pod nezávislou kontrolou je dnes jenom polovina veřejných peněz. Nejvyšší kontrolní úřad vidí pouze na státní hospodaření, ovšem na státní firmy, kraje, statutární města a jejich podniky už nedohlédne. Změna je přitom na dosah.

19.2.2020 v 14:46 | Karma: 5,28 | Přečteno: 169x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

V čím zájmu? Nový zákon zprůhlední lobbování, zatím má však velké mezery

Poslancům putuje na stůl zákon o lobbování. Opatření, které může veřejnosti zprůhlednit soupeřící zájmy, které se promítají do politických rozhodnutí, má ale zatím řadu nedostatků.

21.11.2019 v 9:47 | Karma: 5,80 | Přečteno: 133x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Prokletí zákona o státním zastupitelství. Měla by se vláda konečně poučit?

Vláda pro posílení nezávislosti justice stále nic neudělala. Připravuje vládní novelu zákona o státním zastupitelství - platnou až za dva a půl roku. Nebo taky vůbec. Snahy osmi ministrů o vládní návrh doposud vždy ztroskotaly.

20.6.2019 v 13:52 | Karma: 7,06 | Přečteno: 302x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 549x
Právník a vedoucí týmu protikorupční platformy Rekonstrukce státu, největší občanské lobby v Česku. Prosadili jsme pět z devíti zákonů pro větší otevřenost státní správy a zodpovědné vládnutí. Teď hlídáme politiky, aby nepřekračovali Mantinely demokracie. Víc o tomhle všem se dozvíte buďto na www.rekonstrukcestatu.cz anebo mantinelydemokracie.cz.

Seznam rubrik