Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boj proti korupci u ledu? Příprava nových zákonů nabrala zpoždění

Protikorupční vláda v boji s korupcí zaspala. Klíčové zákony připravila s velkým zpožděním. Poslanci teď bojují o to, aby do voleb stihli přijmout alespoň některé z nich. Máme naději na transparentnější soudy a další změny?

Neprůhledné hospodaření ČEZu, kšeftování s exekucemi, čerpání stamilionových dotací firmami s anonymními vlastníky, nebo korupční skandály na úřadě, který má dohlížet na férovost veřejných zakázek. To je jen část průšvihů, kterým je možné předejít, pokud politici schválí protikorupční zákony, které už mají na stole. Deset  nadějných zákonů se zaseklo v různých fázích legislativního kolečka. Mnoho z nich předložila s velkým zpožděním vláda Andreje Babiše, která sama sebe často nazývá protikorupční.  

Boj proti korupci zůstává v Česku jen na papíře

Rekonstrukce státu dlouhodobě upozorňuje politiky na to, že boj s korupcí nemůže probíhat jen ve vládních dokumentech a u řečnických pultů, ale je třeba důsledná realizace konkrétních opatření. Aktuální výsledky zatím nejsou oslnivé. V roce 2019 byla Česká republika nejhorší ze 42 zemí v plnění doporučení protikorupční skupiny Rady Evropy (GRECO). Vláda přivedla na svět pouze 1 ze 14 doporučovaných protikorupčních opatření.

Pokud se podíváme na širší srovnání: Sobotkova vláda (koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL) přivedla na svět 5 protikorupčních zákonů včetně důležitého  registru smluv státu přístupného občanům na internetu. Babišova vláda (koalice ANO a ČSSD) zatím dokázala prosadit jen 3 systémové změny, které by však nespatřily světlo světa bez tlaku občanské společnosti i opozice.

Vrátí poslanci zaseknuté protikorupční zákony zpátky do hry?

Zpoždění klíčových zákonů proti korupci ještě můžou dohnat poslanci a senátoři. Po opakovaném apelu Rekonstrukce státu poslanci svolali minulý čtvrtek mimořádnou schůzi věnovanou pouze protikorupčním zákonům. A oproti listopadové schůzi opozičních stran, byly protikorupční návrhy takto mimořádně i projednány, což nastalo zřejmě poprvé v historii. Na programu byly 3 oblasti, které lze považovat za významné. Byl to nový zákon o lobbování a novela zákona o svobodném přístupu k informacím, která má krom jiného jasně určit, že i státní firmy musí občanům poskytovat některé informace. Oba zákony absolvovaly teprve 1. čtení a jsou tedy na začátku své cesty do sbírky zákonů.

Třetím návrhem pak byla novela zákona o soudech a soudcích (ve 2. čtení), která má zajistit transparentní výběrová řízení na nové soudce, ale také předsedy a místopředsedy soudů. Poslanci Pirátů a ANO k tomuto navíc ve spolupráci s Rekonstrukcí státu navrhli připojit zásadní opatření pro zvýšení důvěry v soudnictví - povinnost soudů zveřejňovat všechna svá pravomocná rozhodnutí, samozřejmě v anonymizované podobě.

Jeden příklad za všechny: nepředvídatelnost rozhodování soudů

Soudy dnes rozhodují značně nepředvídatelně a i ve velmi podobných případech se někdy vyskytují diametrálně odlišná rozhodnutí. To značně snižuje důvěru v spravedlnost a objektivnost soudního rozhodování, jelikož např. pro výši trestu by nemělo být rozhodující, jakému soudci bude případ přidělen. Odlišná soudní rozhodnutí se v poslední době řešila např. v souvislosti s ochranou spotřebitelů před problematickými    smlouvami na investiční životní pojištění.

Zveřejnění všech soudních rozhodnutí by mělo zajistit potřebné informace veřejnosti i samotným soudcům, a stát se tak klíčem k přirozenému sjednocení rozhodování soudů. Ministerstvo spravedlnosti už spustilo pilotní projekt  veřejné databáze všech soudních rozhodnutí vrchních, krajských a okresních soudů. Pokud však chceme získat jistotu, že databáze nebude poloprázdná, je potřeba povinnost publikace všech pravomocných rozhodnutí uložit soudům zákonem. Od roku 2013 nařizovala soudům povinost zveřejňovat alespoň "významná rozhodnutí"  pouhá instrukce ministerstva. Mnoho soudů si však instrukci vykládá po svém, dostatečný význam pro ně zřejmě má jen minimum rozsudků, a tak nezveřejňují takřka nic.

Kolik času věnují politici pojistkám proti korupci?

Jsme rádi za všechny posuny protikorupčních zákonů, ovšem ani tyto tři vlaštovky bohužel jaro nedělají. Aby se stihly všechny potřebné protikorupční návrhy včas projednat a schválit, bylo by patrně podobných mimořádných schůzí potřeba mnohem více. Změny systému exekucí, evidence skutečných majitelů, reforma antimonopolního úřadu v oblasti dohledu nad veřejnými zakázkami či ochrana oznamovatelů korupce. Posunou politici i tyto změny?

Hlubší změny potřebuje také česká justice, veřejné zakázky a další oblasti, v nichž ročně proudí stamiliardy z veřejných peněz. Zvlášť nyní, když koronavirová krize napíná státní rozpočet a politici v reakci zásadně zvyšují zadlužení státu. Větší transparentnost při použití veřejných peněz, reformy a racionalizace státní správy měly být hlavním úkolem vlády i opozice. Rozumná řešení přitom už jsou předložena, stačí je dotáhnout, doladit a stihnout schválit do voleb, než spadnou pod stůl. 

Covid necovid - erár potřebuje reformu

Lze určitě zcela chápat, že vláda i poslanci věnují většinu svého času řešení koronavirové krize. Jenže současná krize bohužel ukazuje i letité systémové neduhy státní správy: příliš velký prostor pro plýtvání, korupci i svévoli úředníků a politiků. Rekonstrukce státu proto od jara vládu upozorňovala na to, že je zapotřebí vhodnější právní rámec pro pandemii, flexibilnější zákon o veřejných zakázkách anebo zdigitalizovat úřady, aby občané mohli skutečně vše vyřídit bez návštěvy úřadu, mnoha papírů a razítek.

Opakovaně jsme upozorňovali také na kroky, kdy vláda v rámci opatření proti důsledkům pandemie omezovala základní práva a svobody občanů bez řádného zdůvodnění a zákonného základu. Odškodnění poškozených navíc probíhalo zdlouhavě, netransparentně a selektivně. Je tedy zásadní, aby i v době pandemie byly dotaženy reformy, které zefektivní chod úřadů, státní správy, státních firem a dalších oblastí veřejného sektoru.

 

Josef Karlický, vedoucí Rekonstrukce státu

Autor: Josef Karlický | čtvrtek 17.12.2020 16:06 | karma článku: 6,98 | přečteno: 212x
  • Další články autora

Josef Karlický

Řízení státu za časů pandemie. Právní stát není jen do dobrého počasí

Vláda nemá jasno v právním základu opatření, jimiž omezuje lidská práva. Za krizového stavu několikrát překročila své pravomoce. Neboť svá rozhodnutí zdůvodňuje jen povrchně, její postup budí obavy o osud právního státu.

20.5.2020 v 12:38 | Karma: 15,46 | Přečteno: 424x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Prodloužili nouzový stav. Začnou hledat i dlouhodobý právní rámec pro boj s koronavirem?

Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu do 17. května. A co bude potom? Virus pravděpodobně nezmizí. Rekonstrukce státu proto doporučuje, ať si vláda již nyní nachystá vhodnější právní rámec pro dlouhodobý “život s virem”.

29.4.2020 v 7:52 | Karma: 13,53 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Budeme mít lepší kontrolu státních firem a méně byrokracie pro obce?

Pod nezávislou kontrolou je dnes jenom polovina veřejných peněz. Nejvyšší kontrolní úřad vidí pouze na státní hospodaření, ovšem na státní firmy, kraje, statutární města a jejich podniky už nedohlédne. Změna je přitom na dosah.

19.2.2020 v 14:46 | Karma: 5,28 | Přečteno: 169x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

V čím zájmu? Nový zákon zprůhlední lobbování, zatím má však velké mezery

Poslancům putuje na stůl zákon o lobbování. Opatření, které může veřejnosti zprůhlednit soupeřící zájmy, které se promítají do politických rozhodnutí, má ale zatím řadu nedostatků.

21.11.2019 v 9:47 | Karma: 5,80 | Přečteno: 133x | Diskuse| Politika

Josef Karlický

Prokletí zákona o státním zastupitelství. Měla by se vláda konečně poučit?

Vláda pro posílení nezávislosti justice stále nic neudělala. Připravuje vládní novelu zákona o státním zastupitelství - platnou až za dva a půl roku. Nebo taky vůbec. Snahy osmi ministrů o vládní návrh doposud vždy ztroskotaly.

20.6.2019 v 13:52 | Karma: 7,06 | Přečteno: 302x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 549x
Právník a vedoucí týmu protikorupční platformy Rekonstrukce státu, největší občanské lobby v Česku. Prosadili jsme pět z devíti zákonů pro větší otevřenost státní správy a zodpovědné vládnutí. Teď hlídáme politiky, aby nepřekračovali Mantinely demokracie. Víc o tomhle všem se dozvíte buďto na www.rekonstrukcestatu.cz anebo mantinelydemokracie.cz.

Seznam rubrik