Dva roky odtemnění – co všechno nám ukázal registr smluv?

26. 06. 2018 12:17:33
Už dva roky mohou občané najít všechny smlouvy státu na internetu. Existuje totiž centrální registr smluv. Obsahuje víc než 1,3 milionu platných smluv o celkové hodnotě skoro 8 bilionů korun. Ty jsou teď pod veřejnou kontrolou.

Registr smluv se podařilo prosadit až po 3 letech snah, a za svůj krátký život čelil zákon o registru smluv mnoha pokusům o vykostění. Přitom je to nejlepší obrana proti předraženým zakázkám, zbytečným nákupům nebo nevýhodným prodejům státního majetku.

Registr smluv dnes obsahuje víc než 1,3 milionu platných smluv o celkové hodnotě skoro 8 bilionů korun. To všechno jsou peníze daňových poplatníků, které se díky registru dostaly pod veřejnou kontrolu. Motivace vkládat smlouvy do centrálního registru je jednoduchá: nezveřejněná smlouva je neplatná. Odtemnění, které nastalo, tak má obrovské rozměry.

Registr je bohatým zdrojem zajímavých informací pro občany i pro investigativní novináře. Díky němu odhalili třeba to, že nemocnice účtují pojišťovnám k proplacení částky včetně bonusů, které jim farmaceutické firmy poté vrací zpět. Dalším objevem bylo, že stát stále obchoduje s řadou neprůhledných společností. A nedávno díky registru smluv vyšlo najevo, že státní zemědělský fond posílal peníze určené malým a středním firmám také holdingu Agrofert a dalším velkým zemědělským koncernům.

Nezveřejněná neplatí

Registr byl přesto dlouho „nechtěné dítě“. Zatímco na Slovensku přijala vláda Ivety Radičové obdobný registr během 3 měsíců, v České republice se zákonodárci o registru hádali 3 roky.Klíčovým momentem se stal listopad 2015, kdy Senát vrátil do Sněmovny návrh zákona znetvořený k nepoznání.

Skupina senátorů tehdy navrhla, aby veřejné instituce platily symbolickou pokutu, pokud smlouvu nezveřejní. Ano, čtete dobře. Státní instituce měla platit státu pokutu za to, že nechce svým občanům ukázat, jak nakládá s jejich daněmi. Protikorupční platforma Rekonstrukce státu tehdy zmobilizovala všechny své síly a přesvědčila poslance, aby zákon fungoval na principu “nezveřejněná smlouva je neplatná”.

Plošné výjimky pro státní firmy

Za svůj krátký život zažil registr další bitvy a útoky – třeba návrhy, aby se na některé subjekty zákon vůbec nevztahoval (takovou výjimku má od počátku ČEZ), nebo stížnost senátorů u Ústavního soudu. Z plošných výjimek pro státní podniky nakonec sešlo a dílčích výjimek se dočkaly státní pivovar Budějovický Budvar, veřejnoprávní Česká televize nebo třeba státní podnik Explosia. Některé firmy se díky registru naučily kreativitě: emitují dluhopisy obchodovatelné na burze, aby se zveřejňování vyhly úplně (jako třeba ČEPS).

Jiné firmy ve své snaze skrýt obsah smluv tak úspěšné nebyly: jedna nemocnice například místo černé fixy použila zvýrazňovač a tak ještě upozornila na bonusy, které získávala od farmaceutických firem. Ministerstvo dopravy ve smlouvách poctivě začernilo dodavatele služeb, ale pak ho v registru pojmenovalo Alza. Inu, tak snad příště.

Přetahování o registr - Piráti vs ČEZ

Veřejná kontrola umožňuje odhalovat dotační pochybení i rezervy v hospodaření, ale zároveň pomáhá povinným subjektům udržovat data v pořádku, a nemít v „těch smlouvách“ slušně řečeno nepořádek. A tam, kde je vše v pořádku, pak registr může pomoci zvýšit důvěru občanů ve fungování veřejné správy.

Současně se však někteří politici rozhodli vrátit ke kořenům registru. Rekonstrukce státu už na začátku prosazovala, aby své smlouvy zveřejňovali úplně všechny veřejné instituce včetně státních a polostátních firem. Piráti se teď rozhodli zrušit výjimku pro polostátní ČEZ či společnosti ČEPRO a ČD, které aktuálně nemusí zveřejňovat v centrálním registru vůbec nic. Piráti argumentují tím, že žádná společnost nemusí v registru zveřejňovat nic, na co se vztahuje obchodní tajemství. Ať už bitva o ČEZ dopadne jakkoliv, doufáme, že nepodnítí další „kreativní zákonodárce“ k tomu, aby se opět pokusili zákon o registru smluv vykostit.

Co nám tedy opravdu registr smluv za dva roky existence ukázal? V prvé řadě to, že prosadit u nás transparentní stát není lehké. Někteří lidé budou stokrát tvrdit, že ve chvíli, kdy úřad strávil mnoho desítek hodin zpracováním smlouvy, zahltí ho nutně prací registr, neboť musí posledních 5 minut celého martýria věnovat vložení smlouvy do registru! V druhé řadě to, že pro veřejnou sféru není problémem otevřenost, pokud tedy nemá co skrývat.

Autor: Josef Karlický | úterý 26.6.2018 12:17 | karma článku: 16.55 | přečteno: 521x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 156 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.92 | Přečteno: 561 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 549

Právník a vedoucí týmu protikorupční platformy Rekonstrukce státu, největší občanské lobby v Česku. Prosadili jsme pět z devíti zákonů pro větší otevřenost státní správy a zodpovědné vládnutí. Teď hlídáme politiky, aby nepřekračovali Mantinely demokracie. Víc o tomhle všem se dozvíte buďto na www.rekonstrukcestatu.cz anebo mantinelydemokracie.cz.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...