Prokletí zákona o státním zastupitelství. Měla by se vláda konečně poučit?

20. 06. 2019 13:52:14
Vláda pro posílení nezávislosti justice stále nic neudělala. Připravuje vládní novelu zákona o státním zastupitelství - platnou až za dva a půl roku. Nebo taky vůbec. Snahy osmi ministrů o vládní návrh doposud vždy ztroskotaly.

Vláda slibuje veřejnosti záruky pro nezávislost justice. Avšak nejdříve za dva a půl roku. Plánovaná vládní novela zákona o státním zastupitelství má totiž vejít v platnost až od roku 2022. Nebo taky vůbec. Veškeré vládní návrhy novely totiž vždy ztroskotaly. Nabízí se přitom jít jistější cestou úzkého poslaneckého návrhu. Vládní strany ale zřejmě nechtějí dopustit, aby smetanu slízla opozice.

Nejvyšší státní zástupce může i nadále skončit ve funkci, kdykoliv si vláda pískne. A to za situace, kdy post ministryně spravedlnosti převzala Marie Benešová jen den poté, co policie navrhla obžalobu premiéra. Za situace, kdy nová ministryně mluví o zeštíhlování justice a státní zástupci tak nemají své místo vůbec jisté. Za situace, kdy Evropská komise prošetřuje premiérův střet zájmů a zjištění auditu může přinést vyšetřování Agrofertu policií a státními zástupci. Obavy navíc panují i o zachování nezávislosti soudců. Ještě v tomto volebním období se totiž budou měnit předsedové vrchních a krajských soudů nebo Městského soudu v Praze. Ty by přitom měli rozhodovat o kauze Čapí hnízdo nebo kauzách kolem Hradu.

Veřejnost má i nadále závažný důvod pochybovat o tom, že se představitelé justice nedostanou pod politický tlak. Vláda dosud nepřijala ani jedinou z pojistek pro nezávislost justice, které po ní požaduje Rekonstrukce státu, organizátoři protestů i opoziční strany. I v případě, že ještě v červnu předloží ministryně spravedlnosti komplexní vládní novelu zákona o státním zastupitelství, prvních pojistek bychom se s pořádnou dávkou štěstí dočkali nejdříve v roce 2022. Může se však také stát, že se jich nedočkáme vůbec. Veškeré dosavadní pokusy vlád o posílení nezávislosti státních zástupců od roku 1993 totiž vždy havarovaly.

Vládní novela: Mission Impossible

Postavení a pravomoci státních zástupců v České republice po roce 1989 nově upravil zákon o státním zastupitelství z roku 1993. Ten platí dodnes. Pokusů o komplexní novelu nebo zcela nový zákon, který by posílil nezávislost státních zástupců na politicích, se od té doby objevilo požehnaně. Neuspěl však ani jeden. Jako první o to usiloval ministr spravedlnosti Otakar Motejl (ČSSD) v roce 1999. Jeho zcela nový zákon však především kvůli smluvně-opoziční ODS Sněmovna vyšachovala v druhém čtení, načež ministr rezignoval. Na úsilí posílit nezávislost státních zástupců navázal Motejlův spolustraník a nový ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš, kterému se podařilo v roce 2002 novelu vycházející z návrhu zákona svého předchůdce prosadit. Poslanci z něj však ještě stihli vyškrtnout ustanovení, které by vládě vzalo pravomoc odvolat nejvyššího státního zástupce, kdykoliv jí to bude po chuti.

O necelých 10 let později se komplexní novelizace zákona prozměnu zhostila ODS s Jiřím Pospíšilem jako ministrem spravedlnosti. Ta měla nezávislost státních zástupců výrazně posílit, zavést pevné funkční období bez možnosti funkci opakovat a možnost odvolat nejvyššího státního zástupce pouze na základě kárného řízení - tedy parametry, které obsahují i současné poslanecké a vládní návrhy. Předložit novelu Sněmovně však již nestihl. V roce 2013 na práci Jiřího Pospíšila navázal ministr Pavel Blažek (ODS) a předložil nový zákon o státním zastupitelství Sněmovně. Vláda Petra Nečase však skončila dříve, než poslanci stihli zákon schválit. Nastupující ministryně spravedlnosti za Rusnokovy úřednické vlády, a možná Vám bude její jméno povědomé, následně návrh zákona stáhla jako nedodělek. Tou ministryní byla Marie Benešová. Vláda, která měla nový zákon jako jednu z priorit programového prohlášení, už další návrh nepředložila.

ANO...nebo taky ne

Následovala série pokusů ministrů spravedlnosti za ANO, Helenou Válkovou počínaje. I pro ni měl být nový zákon prioritou. Její první návrh z roku 2014 však nezávislost státních zástupců spíše oslaboval o dočkal se kritiky ze všech stran, včetně samotných žalobců. Další návrh - hádáte správně - už nepředložila a na funkci rezignovala. Kritika se snesla rovněž i na návrh jejího nástupce Roberta Pelikána z roku 2016, který úsilí o prosazení nového zákona dočasně vzdal. Novému zákonu ale dal šanci znovu po volbách v roce 2017. Scénář se však opakoval. Dřív než ho stihl předložit, odstoupil.

Zákon začal připravovat také nový ministr spravedlnosti Jan Kněžínek, který se však nakonec rozhodl pouze pro komplexní vládní novelu. Po vzoru svých předchůdců ale ještě před jejím prosazením z funkce odešel. Počítáme tedy, že na přípravách vládní novely si doposud zlámalo zuby osm ministrů spravedlnosti, kteří celkově připravili šest neživotaschopných návrhů.

Řešením je poslanecká novela

A tím se znovu dostáváme do roku 2019. Ministryní je opět Marie Benešová a na stole je další vládní novela zákona o státním zastupitelství. Vzhledem k tomu, že by novela měla přinést celou řadu novinek, které se netýkají jen posílení nezávislosti státních zástupců, lze jen těžko očekávat hladký průběh Sněmovnou. Pro zažehnání současné krize ale existuje i podstatně jednodušší řešení - úzká novela z pera poslanců. I ta je připravena k předložení a řeší opravdu jen to aktuálně nejnutnější, tedy odvolatelnost nejvyššího státního zástupce pouze na základě kárného řízení, funkční období pro vedoucí státní zástupce a přechodná období, která zajistí, že státní zástupci neskončí ve funkci momentem, kdy novela začne platit.

To jsou parametry, které obsahuje i vládní návrh a shoduje se na nich vládní koalice i opoziční strany. Spíše než se spoléhat na to, že Marie Benešová prolomí prokletí, které v minulosti postihlo každý pokus o komplexní vládní novelu nebo o zcela nový zákon, by bylo nejlepším řešením podpořit tu poslaneckou. Pokud by ji vládní strany podpořily, základní pojistky pro nezávislost justice by mohly začít platit už na začátku roku 2020.

Zbývající části z vládního návrhu by mohly být předloženy standardní vládní cestou poté. Zatím se ale zdá, že vládní strany občanské protesty nechávají v klidu a nechtějí připustit, aby si opoziční politici hráli na jejich písečku. Jasné garance nezávislosti justice ale potřebujeme teď, ne po dalších sněmovních volbách. Jestli vůbec...

Josef Karlický a Ervín Hausvater, Rekonstrukce státu

Autor: Josef Karlický | čtvrtek 20.6.2019 13:52 | karma článku: 7.06 | přečteno: 302x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 122 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.21 | Přečteno: 318 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 233 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.59 | Přečteno: 650 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 549

Právník a vedoucí týmu protikorupční platformy Rekonstrukce státu, největší občanské lobby v Česku. Prosadili jsme pět z devíti zákonů pro větší otevřenost státní správy a zodpovědné vládnutí. Teď hlídáme politiky, aby nepřekračovali Mantinely demokracie. Víc o tomhle všem se dozvíte buďto na www.rekonstrukcestatu.cz anebo mantinelydemokracie.cz.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...