Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Také nevím, co lze měnit na tom, že státního zástupce jmenuje ministr spravedlnosti na návrh nejvyššího státního zástupce no a nejvyššího státního zástupce jmenuje vláda na návrh ministra spravedlnosti.

1 0
možnosti
Foto

Do budoucna by mohly o jmenování nejvyššího státního zástupce spolurozhodovat dva ústavní orgány. Současné návrhy novely zákona o státním zastupitelství však tento bod neobsahují. Přesto obsahují opatření, která mohou významně zvýšit nezávislost státního zastupitelství na vládě: a) stanovení pevného funkčního období vrchních státních zástupců b) možnosti odvolávat v rámci tohoto funkčního období státní zástupce pouze na základě kárného řízení vykonaného kárným soudem c) přechodná ustanovení, která zajistí, aby současní vrchní státní zástupci neodešli v den, kdy novela vejde v platnost a d) stanovení pravidla, že někteří státní zástupci (nejvyšší a vrchní) nemohou své funkce opakovat. Tento soubor opatření má bránit tomu, aby vládní politici nemohli vytvářet na státní zastupitelství politické tlaky...a je obsažený v současné poslanecké novele zákona o státním zastupitelství.

0 0
možnosti
Foto

Já si myslel, státní zastupitelství je orgánem veřejné žaloby v trestním řízení a plní další úkoly vyplývající z trestního řádu, a že v přípravném řízení je výhradně státní zástupce oprávněn k některým úkonům, daných tr. řádem a může působit i v netrestní oblasti. Tak nevím co lze na tom měnit.

1 0
možnosti
VH

Ano. Napadlo Vás, že státní zástupce je nějak jmenován a zejména nějak odvoláván? Pokud ano, napadlo Vás, zda stávající řešení umožňuje silný politický (i nepřímý) nátlak? Pokud ano, pochopil jste podstatu změn, které jsou navrhovány?

Pravomocí, resp. celkové funkce "státního žalobce" se změny nijak podstatně nedotýkají.

0 0
možnosti

Kauzy kolem Hradu má už šetřit soud? Víte něco co jiní ne?

1 0
možnosti
VH

Vy to nevíte? Neslyšel jste například o rozkrádání v Lesní správě Lány (organizace Hradu)?

0 0
možnosti
Foto

Vůbec nelze pochopit, proč by mělo být státní zastupitelství nebylo být bezprostředně součástí moci výkonné. Když do něčeho vrážím peníze, tak mám právo kontrolovat efektivnost jejich vynakládání.

0 0
možnosti
VH

Tím myslíte například prezidenta a jeho kancelář, soudy, NKÚ, ..?

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 549x
Právník a vedoucí týmu protikorupční platformy Rekonstrukce státu, největší občanské lobby v Česku. Prosadili jsme pět z devíti zákonů pro větší otevřenost státní správy a zodpovědné vládnutí. Teď hlídáme politiky, aby nepřekračovali Mantinely demokracie. Víc o tomhle všem se dozvíte buďto na www.rekonstrukcestatu.cz anebo mantinelydemokracie.cz.

Seznam rubrik